Back to Top

Yvonne van Helvoirt

 

Yvonne van Helvoirt (1973). Mijn eerste kennismaking met yoga was eind jaren negentig. Na een avontuur in het buitenland was het wennen om te leven naar de Nederlandse snelheid en maatstaven. Daarbij zocht ik naar evenwicht, de balans vond ik in hatha yoga.

Paralel daaraan had ik ervaring opgedaan als docent in de recreatie sector met de water- en bergsport. Na het afstuderen startte ik als agoog bij verschillende welzijns- en zorg instellingen in Den Haag. Na een introductie bij de Kinderyoga docenten opleiding Jip & Jan en een basisjaar bij Osmose in Den Haag begon ik met de Hathayoga docenten opleiding bij de Blikopener in Tilburg. Vanaf het moment dat ik begon met het geven van yogalessen, combineerde ik het werk als bewegingsagoog met mijn ervaring als yogadocent. 

Tijdens de yogalessen ontdekte ik vaak dat de ene persoon meer bewegingsvrijheid ervoer dan de ander. Om uitval te voorkomen stimuleerde ik hen om de bewegingsruimte te gebruiken die ze nog wel hadden. Hierbij gebruikte ik steeds vaker de stoel als hulpmiddel voor mensen die slecht ter been zijn of herstellende zijn van ziekte of een blessure. Langzamerhand gebruikte ik de stoel steeds vaker, niet alleen voor speciale doelgroepen, yoga op de stoel is geschikt voor iedereen! 

miyolangsangma 2

Stoelyoga is een laagdrempelige wijze om in beweging te komen en te blijven. Tevens voltooide ik verschillende yogaspecialisaties voor doelgroepen en adem-, en ontspanningsmethoden (oa. Dixhoorn) om mensen makkelijker te leren ontspannen en zelf te laten onderzoeken waar de bewegingsruimte zit, zowel fysiek als mentaal.

Inmiddels geef ik deze kennis door met de bijscholing Stoelyoga Masterclass voor yogadocenten en vakdocenten die stoelyoga willen inzetten om mensen te stimuleren tot beweging. Vanaf 2018 is deze opleiding erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Het groeiend aantal Stoelyoga Masterclass docenten zijn verspreid over verschillende provincies. Zoek een docent in je eigen omgeving en informeer naar de mogelijkheden voor groepslessen of privé in de studio of bij locaties bij u in de buurt. Yvonne geeft tevens yoga op school, yoga bij bedrijven en voor onderweg

Stoelyoga krijgt steeds meer draagvlak in yogaland en in het nieuws. Het is de afgelopen jaren een missie geweest op stoelyoga op de kaart te krijgen en daar draag ik graag mijn steentje aan bij!